Hoeveel rijlessen

Hoeveel rijlessen nodig

Je zult eerst rijlessen moeten volgen als je een rijbewijs wilt halen. Omdat rijlessen nemen voor de meeste mensen een flinke investering is, wil je natuurlijk het liefst zo min mogelijk rijlessen volgen. Volgens de BOVAG hebben de meeste mensen gemiddeld tussen de 35 tot 40 rijlessen (van een uur) nodig voordat ze slagen voor hun rijexamen.

Een intake les

Wanneer je jouw autorijbewijs wilt halen dan hoop je natuurlijk ook wel te weten hoe lang dit ongeveer moet duren. Na een intake is het voor een rijinstructeur niet precies te vertellen hoe lang het zal duren voordat jij jouw autorijbewijs binnen hebt.

Natuurlijk wordt er een schatting gemaakt hoeveel rijlessen er ongeveer nodig zullen zijn, maar je kunt je minder snel of juist sneller ontwikkelen dan de rijinstructeur schatte op basis van de intake rijles.

Het type leerling

Hoeveel rijlessen jij nodig hebt is afhankelijk van het type leerling dat je bent. Misschien ben je in de theorie wel heel goed, maar misschien leer je wat minder snel of ben je op de openbare weg erg gespannen. Als je onregelmatig rijles hebt kun je ook last krijgen van een (tijdelijke) terugval.

Die informatie hieronder is natuurlijk een gemiddelde. Sommige mensen doen er langer over (en hebben meer autorijles nodig) en sommige mensen halen hun rijbewijs veel sneller. Dit is het gemiddelde aantal rijlessen die iemand nodig heeft.

Type leerling Gemiddeld aantal rijlessen
Een trage leerling 35 tot 55 rijlessen
Een matige leerling 32 tot 45 rijlessen
Een standaard leerling 27 tot 40 rijlessen
Een vlotte leerling 20 tot 30 rijlessen
Een hele snelle leerling 12 tot 20 rijlessen

Een jongen of meisje?

Normaal gesproken slagen jongens een stuk sneller voor hun rijexamen dan meisjes. Gemiddeld gesproken hebben jongens zelfs 10 minder rijlessen nodig dan meisjes. Dit komt waarschijnlijk omdat jongens iets meer zelfverzekerd zijn in de auto. Als we naar het theorie-examen kijken, dan slagen jongens en meisjes ongeveer even snel.

Besparen op je rijlessen?

Niemand wil de hoofdprijs betalen voor autorijles. Daarom is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de goedkoopste rijschool, maar we voor een rijschool kiezen waar je echt iets aan hebt. Je kunt de volgende tips gebruiken om het aantal rijlessen dat je nodig hebt te verlagen:

– Bereid de rijlessen goed voor. Een versneld rijbewijs halen kan wel, maar je moet er zelf ook iets voor doen. Vraag bijvoorbeeld aan jouw rijinstructeur wat je de volgende keer gaat doen. Sla het praktijkboek raad en zorg ervoor dat je de komende onderdelen ook goed doorhebt.
– Zorg dat je op tijd jouw theorie-examen hebt gehaald.
– Als je bij iemand in de auto zit (heen of terug) dan is dat niet het moment om maar gewoon uit het raam te turen. Zorg ervoor dat je actief bezig bent. Wat doet deze persoon goed, wat doen ze fout?
– In plaats van één keer in de week, kies voor rijlessen twee keer in de week. Zo leer je gemakkelijker.
– Een rijles van een uur is effectief, maar vaak zijn rijlessen van twee uur effectiever.