Waar rijbewijs halen

Waar rijbewijs halen

Je wilt jouw rijbewijs aanvragen – maar eerst moet je het nog halen. Je begint natuurlijk met autorijles nemen bij een van de verschillende rijscholen, maar daarna is het voor veel mensen niet helemaal duidelijk meer wat ze dan moeten doen. We zullen dan ook duidelijk maken welke stappen je moet gaan doorlopen wil jij jouw autorijbewijs halen.

Het theoretisch examen

Het theoretisch examen is een belangrijke stap bij jouw rijbewijs halen. Je kunt het theoretisch rijexamen afleggen vanaf de dag dat je 16 jaar wordt. Je zult moeten gaan studeren voor het theoretisch examen. Dit kan online of met een handboek.

Theorie-examen aanvragen

Wanneer jij klaar bent om het theorie-examen af te leggen dan kan dit via de CBR website. Je moet hiervoor wel een DigiD hebben. Daarnaast heb je een geldig identiteitsbewijs nodig als je het theorie-examen wilt afleggen. Voordat jij het examen aanvraagt is het belangrijk dat je zeker weet dat je dit bewijs hebt.

Theorie-examen doen

Dit gebeurt op een examencentrum bij jou in de buurt. Je hebt zowel een reserveringsnummer als een geldig identiteitsbewijs nodig. Je doet je spulletjes weg en neemt plaats in de examenzaal. Het examen zal tussen de 20 en 30 minuten in beslag nemen. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning, 30 vragen over verkeersregels, en 10 vragen over verkeersinzicht. De uitslag krijg je direct na het examen te zien.

Praktijkexamen

Als jij jouw theoretisch examen hebt gehaald en jouw instructeur vind dat je genoeg rijlessen hebt gehad, moet je met de autorijschool een tijd afspreken. Je moet een tijd vinden wanneer een examinator van het CBR beschikbaar is.

Via de rijschool krijg je dan een officiële uitnodiging voor het praktijkexamen. Als je ook hier weer slaagt en alles goed aflegt dan ben je klaar met rijlessen nemen.

Jouw eerste rijbewijs halen

Als je geslaagd bent voor het rijexamen dan ga je naar het gemeentehuis (stadsdeelkantoor) in jouw woonplaats. Je kunt hier het rijbewijs aanvragen. Let wel, totdat je het rijbewijs hebt mag je geen deelnemen aan het verkeer.

Het Centraal Rijbewijzen Register registreert de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. Zowel het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en gemeenten kunnen dit register inzien, en zo weten of jij geslaagd bent voor het examen

Het rijbewijs aanvragen en ophalen

Let wel, als je een rijbewijs wilt aanvragen moet je dit persoonlijk doen. Je moet het volgende meenemen:

  • Genoeg geld om het rijbewijs te betalen
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Een pasfoto die aan de eisen voldoet

Je moet het begeleiderspas al hebben aangevraagd als je als 17-jarige het rijbewijs aanvraagt. Vaak kun je jouw rijbewijs bij de gemeente ophalen binnen vijf werkdagen.

De juiste keuze maken

Voordat je jouw rijbewijs kan aanvragen moet je behoorlijk wat doen. Het kiezen van de juiste rijschool is zowel belangrijk voor het theoretisch- als het praktijkexamen. We kunnen je het niet gemakkelijker maken, maar we kunnen wel helpen de kosten rijbewijs iets naar beneden te brengen voor jou autorijlessen bij verschillende rijscholen te laten vergelijken.

Op die manier weet je zeker dat jij voor jou de goedkoopste rijschool hebt. Kijk echter niet alleen naar de kosten, maar ook naar het slagingspercentage rijscholen. Zo kun je vaak zien of dit een rijschool is waar mensen echt worden klaargestoomd voor het eindexamen.