Wat kosten rijlessen?

Kosten rijlessen

Als jij jouw rijbewijs wilt gaan halen dan weet je dat dit niet gratis is. Echter, veel mensen weten niet dat de rijschool kosten nogal kunnen variëren. Wil je losse rijlessen nemen dan moet je verwachten tussen de € 35 en € 50 te betalen. Deze prijs is afhankelijk van waar in Nederland je bent. Zo betaal je in het oosten van het land minder dan in het westen.

Let wel, we hebben het hier dan over een losse les. Wanneer je een pakket met autorijlessen neemt dan wordt het bij veel rijscholen een stuk goedkoper. Je betaalt dan bijvoorbeeld € 800 voor 20 lessen. Het is dan mogelijk dat de gemiddelde kosten rijlessen dan lager liggen.

Een kostenindicatie

Tussen het moment van de eerste rijles en jouw rijbewijs aanvragen zit nogal wat tijd – en meer kosten dan alleen de rijlessen. Als we een kostenindicatie maken (van een fictieve rijschool) dan moet je ongeveer het volgende verwachten:

Onderdeel Kostenindicatie
Lesmateriaal (theorie, boek of digitaal) € 30
Theorieles € 100
Online theorie oefenen € 20
Theorie examen afleggen € 50
Rijles 35 lesuren per € 45 € 1575
Tussentijdse toets € 200
Rijexamen € 250
Eigen verklaring € 25
Rijbewijs halen gemeente (varieert) € 35
Totaal (ter indicatie) € 2.185

Deze indicatie gaat er van uit dat je 35 lesuren nodig hebt en dat je dan ook in één keer slaagt. Mocht je het de eerste keer niet halen dan zijn er vervolglessen en een herexamen nodig. Het is dan ook belangrijk dat je goed naar het slagingspercentage rijscholen kijkt voordat je een keuze maakt.

Kritisch kijken voordat je een autorijschool kiest

Het is belangrijk om goed te kijken naar de volledige prijs voor jouw autorijbewijs halen. Er is vaak een pakketprijs beschikbaar met korting, soms krijg je er zelfs examengarantie bij. Echter, niet elke pakketaanbieding is compleet – soms moet je het examen en de theorieopleiding nog zelf betalen.

Andere keren krijg je een “vanaf” prijs. Jij wilt een goedkoop rijbewijs halen, maar pas na de eerste intake-les hoor je hoeveel lessen de instructeur denkt dat jij nodig zult hebben. Vaak komt dit hoger uit dan de “vanaf” prijs. Soms zijn onwaarschijnlijk goedkope aanbiedingen dus niet geheel realistisch.

Wil je een spoedcursus rijbewijs volgen, dan is dat vaak duurder. Maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Het is namelijk voor een rijschool veel efficiënter dan telkens een paar losse uren in te moeten plannen. Ook hier is het belangrijk dat je naar alle kosten rijles kijkt.

Bespaar door te vergelijken

We kunnen je niet helpen met gratis leren autorijden. Echter, we kunnen wel helpen de kosten van je rijlessen een beetje te drukken. Je kunt via onze website gelijk zien welke kosten verschillende rijscholen hanteren. Op die manier kun je dan snel de rijlessen kosten vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel zult betalen.