Welke rijschool kiezen

Welke rijschool kiezen

Het kiezen van een rijschool lijkt in principe wel gemakkelijk, maar is dat wel zo? Je wilt natuurlijk een niet te dure autorijschool, maar de kwaliteit moet wel goed zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij jouw instructeur.

Wil jij zo snel mogelijk jouw rijbewijs halen, dan moet je ook een instructeur hebben waar jij je veilig voelt. Wanneer dat niet het geval is dan worden de autorijlessen er niet gemakkelijker op.

Het aantal lessen per week

Mensen bij een autorijschool zullen zeggen dat “iedereen kan leren autorijden.” Het is echter wel zo dat de ene persoon het sneller leert dan de andere. Sommige mensen hebben voordeel bij regelmatig les, (bijvoorbeeld twee keer per week). Andere mensen vinden het fijner als ze iets meer tijd tussen de lessen hebben.

Daarnaast kan ook de tijdsduur van een autorijles flink verschillen. Bij de meeste rijscholen kun je kiezen voor een kortere les (ongeveer 45 minuten) of voor een langere les (90 tot 120 minuten). Het is maar net wat standaard is, daarom moet je altijd jouw rijschool vergelijken.

Begin met wat minder lessen

Als je niet helemaal zeker bent van een bepaalde rijschool, dan kun je het beste een pakket van vijf of tien rijlessen nemen. Dan kun jij voor jezelf ervaren of je iemand bent die graag wat langer achter elkaar rijdt of dat jij iemand bent die liever één keer in de week rijdt.

Daarnaast is het mogelijk om jouw instructeur te vragen hoeveel rijlessen ze denken dat jij (ongeveer) nodig zult hebben. Natuurlijk is dit een inschatting, maar een instructeur heeft genoeg ervaring om te weten of jij snel leert of dat je iets meer aandacht nodig hebt.

Kun je daar theorielessen volgen?

Uit onderzoek blijkt dat het helpt als je naast de praktijklessen ook een paar theorielessen kunt nemen. Je hebt een hogere slagingskans als je naast de computer of uit het boek praktische theorieles van een rijinstructeur hebt gehad.

Als je een goede instructeur hebt, dan laten ze je ook dingen zien terwijl je aan het rijden bent. Je leert dus terwijl je op de weg zit. Vraag bij het rijden om uitleg over de verkeersborden en vergeet ook niet dat je een keer onder de motorkap moet kijken. Op die manier kun je praktijk en theorie met elkaar combineren.

Check het slagingspercentage rijscholen

Elk jaar geeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) aan iedere rijschool een overzicht van het percentage leerlingen dat is geslaagd voor hun examen. Als je een goede rijschool hebt, dan is dat een hoog percentage. Ze laten hun studenten op de juiste tijd afrijden – wanneer ze er klaar voor zijn.

Natuurlijk zegt een hoog slagingspercentage niet alles, maar je weet wel dat mensen die hier rijden vaker hun autorijbewijs halen. En dat is het uiteindelijke doel van leren autorijden – jouw rijbewijs halen.

De kosten

Natuurlijk is een goede rijschool belangrijk, maar je wilt ook weten wat het allemaal gaat kosten – en wat je voor dat geld mag verwachten. De goedkoopste rijschool hoeft niet per se de slechtste te zijn, en de duurste niet de beste.

Het is belangrijk dat je een rijschool kiest die hoog aangeschreven staat. Echter, de rijschool kosten blijven voor veel mensen wel erg belangrijk. Vergelijk daarom via onze website dan ook een paar verschillende rijscholen. Dan weet je zeker dat de rijbewijs halen kosten zo laag mogelijk blijven.