Geldigheid rijbewijs

Geldigheid rijbewijs

Zonder een geldig rijbewijs kun jij je niet legitimeren en mag je de weg niet op. Als je wilt dat jouw rijbewijs geldig is, dan moet je deze vernieuwen voordat jouw huidig rijbewijs is verlopen. Wanneer de geldigheid rijbewijs bijna verlopen is, dan krijg je een herinneringsbrief van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Je moet daarna naar het gemeentehuis gaan om jouw rijbewijs te kunnen verlengen. Op dat moment van het rijbewijs aanvragen hoef je de herinneringsbrief niet mee te nemen.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

De geldingsduur van jouw rijbewijs is normaal gesproken 10 jaar. Zodra je 75 jaar of ouder bent moet jij je elke vijf jaar laten keuren door het CBR. Vanaf dat je 65 wordt is jouw rijbewijs dus niet de gebruikelijke 10 jaar geldig.

Rijbewijs uitbreiden met een nieuwe categorie

Wanneer je een rijbewijs hebt dat nog geldig is maar je wel slaagt voor een andere rijbewijscategorie in die tijd, dan moet je een nieuw rijbewijs halen. Op het moment dat je dan een nieuw rijbewijs aanvraagt heeft dit (normaliter) een nieuwe 10 jaar als geldigheidsduur.

Bij vernieuwing het oude rijbewijs inleveren

Wanneer je een rijbewijs gaat vernieuwen moet je het oude rijbewijs wel meenemen. Je moet het namelijk inleveren bij de gemeente. Dit oude rijbewijs krijg je niet meer terug, en het wordt door de gemeente vernietigd. Dit wordt gedaan om fraude tegen te gaan. In Europees verband is het belangrijk dat niemand twee rijbewijzen mag bezitten.

Wanneer is mijn rijbewijs verlopen?

Jouw rijbewijs is verlopen als één of meer van de categorieën aan de achterkant van jouw rijbewijs niet meer geldig zijn. Mocht je dus een speciaal rijbewijs hebben, dan verloopt deze zodra de eerstvolgende categorie niet meer geldig is.

Je kunt dan jouw rijbewijs dan laten verlengen bij de gemeente. Als jouw rijbewijs is verlopen hoef je niet opnieuw af te rijden. Je moet echter wel opnieuw afrijden als je een rijbewijs hebt dat voor 1 juli 1985 is verlopen.

Een boete voor het rijden met een verlopen rijbewijs

Als je een verlopen rijbewijs hebt hoef je misschien niet opnieuw autorijles te nemen, maar je kunt wel een boete krijgen. Als je geen rijbewijs kunt laten zien wanneer je wordt aangehouden door de politie kun je een boete krijgen.

Wat moet ik doen om een nieuw rijbewijs te krijgen?

Wanneer je een rijbewijs wilt verlengen dan moet je dit persoonlijk aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je moet dan het volgende wel bij je hebben:

- Genoeg geld (per gemeente zijn de kosten van een nieuw rijbewijs verschillend)
– Jouw oude rijbewijs (deze moet worden ingeleverd)
– Een geldig identiteitsbewijs
– Een pasfoto die aan de eisen voldoet

Je kunt ook niet iemand anders jouw rijbewijs laten ophalen, je moet dit persoonlijk doen. De wachttijd hiervoor is vijf werkdagen. Je kunt dan wel jouw huidige, geldige rijbewijs gebruiken om te kunnen rijden. Je kunt via een spoedprocedure jouw rijbewijs sneller krijgen, maar hier zitten wel kosten aan verbonden.