Puntenrijbewijs

Puntenrijbewijs

Sinds 2002 kennen we in Nederland het Puntenrijbewijs. Dit wordt ook wel eens het Beginnersrijbewijs genoemd, maar het is niet hetzelfde. Je hebt dan de eerste vijf jaar nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald te maken met strengere regels.

Het is mogelijk dat je puntaftrek krijgt wanneer je een overtreding maakt op de weg. Wanneer je drie punten aftrek krijgt, dan wordt jouw rijbewijs geschorst. Wanneer dit gebeurd dan moet blijken of je nog wel rijvaardig bent, dit gaat via een rijvaardigheidsonderzoek. Mocht je dat onderzoek niet halen, dan wordt jouw rijbewijs ongeldig verklaard.

Verschil tussen het puntenrijbewijs en het beginnersrijbewijs

Het verschil tussen het beginnersrijbewijs en het puntenrijbewijs is dat het beginnersrijbewijs het mogelijk maakt om bij bepaalde verkeersovertredingen beginnende bestuurders strenger aan te pakken. Het is dus alleen voor beginnende bestuurders.

Echter, ook ervaren bestuurders hebben een puntenrijbewijs, het geldt dan ook voor iedereen. De bedoeling van het puntenrijbewijs is om rijden onder invloed tegen te gaan. Je moet jouw rijbewijs inleveren als je binnen vijf jaar twee keer wordt veroordeeld wegens rijden onder invloed.

Overtredingen waar je een punt kunt verliezen

Er zijn verschillende overtredingen die je in het verkeer kunt begaan waardoor je een punt kunt verliezen. Dit zijn een paar voorbeelden:

- Het veroorzaken van een ongeval met zwaar letsel of dodelijk gevolg
– Het veroorzaken van lichamelijk letsel of materiële schade door het onjuist naleven van de verkeersregels
– Het veroorzaken van hinder of gevaar in het verkeer
– Ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 30 kilometer per uur te hard)
– Bumperkleven

Alcohol achter het stuur

Hoe vreemd het ook klinkt, alcohol drinken en dan gaan rijden is geen reden voor puntenaftrek bij een beginnend autorijder. De kans is echter wel groter dat je eerder naar een EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) moet gaan.

Het toegestane alcoholpromillage wordt telkens omlaag gebracht. Eerst was het 1,3 en toen 0,8 promille, en sinds 2006 is het mogelijk om in overtreding te zijn met 0,2 promille. Voordat je achter het stuur stapt mag je dus maar één glas alcohol drinken. Voor ervaren bestuurders is het alcoholpromillage maximaal 0,5.

Een alcoholonderzoek weigeren

Wanneer je niet mee wilt werken aan een alcoholonderzoek, dan zal jouw rijbewijs ongeldig worden verklaard. Het alcoholonderzoek vind plaats op het politiebureau en bestaat uit een ademanalyse en als je wordt aangehouden een blaastest.

Geen fouten

Het mag duidelijk zijn dat we met het puntenrijbewijs het ons niet kunnen permitteren om fouten te maken. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat je een autorijschool vind die jou ook echt het gevoel geeft dat je goed in het verkeer zit, dat jij je veilig voelt.

Je kunt bij ons snel een rijschool vergelijken en zien welke manier van lesgeven (en hoe vaak per week) het beste bij jou past. Dat is de beste manier om zeker te zijn dat jij uiteindelijk niet jouw rijbewijs nog een keer opnieuw zal moeten halen.