Wat mag je met een rijbewijs

Wat mag je met een rijbewijs

Vanaf het moment dat je rijbewijs B hebt, dan weet je dat je op de Nederlandse weg auto mag rijden. Maar wat je nou precies allemaal wel mag en waar je een speciaal rijbewijs voor nodig hebt weten weinig mensen. Vandaar dat we deze feiten even doorlopen.

Rijbewijs B automaat

Als je er speciaal voor gekozen hebt om rijbewijs B te halen, dan mag je niet in een schakelauto rijden. Je zult opnieuw rijexamen moeten doen in een auto zonder automatische koppeling of versnelling.

Rijbewijs B met code 78

Wanneer je dit rijbewijs hebt, dan mag je alleen in een auto rijden zonder koppelingspedaal. Alleen een auto met automatische schakeling dus. Deze regeling is alleen geldig als jij op of na 30 september 2008 jouw rijbewijs hebt gehaald.

Autorijbewijs (rijbewijs B)

Je mag alleen in bepaalde gevallen met een aanhanger rijden als je rijbewijs B hebt gehaald. Je mag een aanhanger gebruiken in de volgende situaties:

- Je hebt minder dan 750 kilo aan maximummassa met betrekking tot de aanhangwagen of oplegger
– Wanneer je aanhangwagen of oplegger meer dan 750 kilo wegen, dan is rijbewijs B nog steeds genoeg, mits de toegestane maximummassa van de aanhanger en de auto samen niet meer is dan 3.500 kilo.

Jouw rijbewijs in het buitenland

Per land zijn de afspraken die gelden voor een rijbewijs anders. De geldigheid rijbewijs is dan ook niet in elk land hetzelfde. Dit zijn een paar van de verschillende feiten in het buitenland waar je rekening mee moet houden.

Een tijdelijk verblijf in het buitenland

Je kunt met een Nederlands rijbewijs maximaal 6 maanden in een ander land binnen de EU aan het verkeer deelnemen. Als je echter buiten de EU treed, dan heb je vaak wel een internationaal rijbewijs nodig. Of het internationaal rijbewijs nodig is kan je vragen bij de ambassade van het betreffende land.

Definitief verblijven in het buiteland

Als je voor een langere tijd naar het buitenland gaat (bijvoorbeeld om daar te gaan wonnen), dan gelden er andere regels. Als je binnen de EU blijft dan kun je (zolang als het geldig is) jouw Nederlands rijbewijs blijven gebruiken. Buiten de EU moet je navragen bij de instantie die rijbewijszaken regelt in jouw nieuwe woonland.

Rijbewijs verlengen binnen de EU

Als je in een EU land woonachtig bent, dan is het niet mogelijk om jouw Nederlandse rijbewijs daar te verlengen. Je moet op dat moment het rijbewijs omwisselen voor een rijbewijs uit het betreffende land.

Nu heb je een beter overzicht van wat er allemaal wel en niet mag met een rijbewijs in zowel binnen- als buitenland. Mocht jij nog geen rijbewijs hebben en een autorijschool zoeken, dan kunnen wij je helpen met een goedkoop rijbewijs halen.

Via onze website kun je snel de prijzen van verschillende rijscholen vergelijken. Daarnaast is het ook mogelijk om een spoedcursus rijbewijs of een speciaal rijbewijs aan te vragen.